GP Banja Luka - Istorija i stare slike

Autor Marko_BL417, 25 06, 2017, 00:20:20 PRIJEPODNE

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Stefan_Rudic

Slike su isječci sa jednog videa koji nije u mome vlasništvu nego u vlasništvu Auto škole "Volan", a koga nema na internetu. Snimljen je u ljeto 1998. godine. Nadam se da neće biti ljutnje jer samo sam isjekao prizore sa busevima.
Možemo vidjeti buseve koje do sada nismo vidjeli.
Započinjemo sa zglobnim Ikarusom, na stajalištu "Ugled" kod sata na Obilićevu/Mejdanu.

Zatim, nastavljamo sa jednim Ikarbusom (solo je, vjerovatno onda IK-103) za koga ne znam ni da li je obavljao gradski prevoz ili nije. Lokacija je Ulica Jug Bogdana kod "Kula" odnosno preko puta Marketa AS.

Ovaj zglobnjak ne znam koji je - malo mi liči na Avtomontažu ali buni me to što ima bočni prozorčić za liniju, tako da je izvjesnije da je Nijemac. Lokacija je raskrsnica kod Narodnog pozorišta, on skreće desno u Aleju Svetog Save. Možda je radio na 14-ki.

Nešto što takođe do sada nismo imali - mislim da je Setra 140 ES u vlasnuštvu Centrala, zabilježena na stajalištu odmah poslije raskrsnice na Rebrovcu prema današnjoj pasareli.

Saurer RH-525-23, vjerovatno Centralov, na raskrsnici kod Škorpiona. U pozadini mi djeluje da je crveni Sanos S415.

Ovaj Mercedes O307 ne znam da li je obavljao gradski prevoz ili ne, zabilježen je u Ulici Josifa Pančića na Starčevici.

Stefan_Rudic

Još malo fotografija GP BL iz 1998. godine - izvor je knjiga "Lauš - priroda, društvo, privreda" iz 2004, autora Ranka Gajića.
Ova prva fotka je bila na forumu ali neka je opet, u boljoj rezoluciji. U pitanju je Centralov Saurer (vjerovatno RH 525-23) na liniji 17, na raskrsnici kod Sirana na Laušu.

Isti taj ili sličan Saurer, raskrsnica kod Energomonta

Na naredne dvije fotke u pozadini vidjeće se Ikarbus (vjerovatno IK-103), ali ne znam ni čiji je ni da li je obavljao gradski prevoz u Banjoj Luci. Možda je to i isti onaj iz mog prethodnog posta.

Bočcov Mercedes, najvjerovatnije O307, na liniji 17. Nažalost, zbog crno-bijele fotke iz novina ne mogu da odredim realnu šemu boja. Izvor: Glas Srpske, foto: D. Prosan, 09.08.2001.

Stefan_Rudic

Još malo starih fotki iz "Glasa Srpske":
Jul 1999, ovaj bus ne znam koji je, možda neka Setra serije 100

Septembar 1999, TAM 260 A 116 M Autokaroserija sa lijepljenim staklima. Ima bolja fotka iz fabrike u postu #13

23.11.1999. Bočcov bijeli O305, ne znam da li je zglobni ili solo

23.03.2001. Saurer RH 525 23, MAN SG 312 i u pozadini neki MAN iz Braunschweiga, vjerovatno SL 200. S obzirom na to da je drveće na fotografiji olistalo a u martu se to ne dešava, fotka je sigurno iz 2000. godine.

30.03.2001. Bočcov prigradski Steyr, kada su najavljivali da će svi njihovi busevi biti u boji slonove kosti, s tim da ja njih pamtim kao plave otkako znam za sebe.

Sada slijede informacije koje dopunjuju prethodne fotke u boji (iz pretprošlog posta, iz 1998) a koje sam dobio u privatnu poruku mimo ovog foruma, autora @nebojsaarh. Citiram:
Citat:Onaj bijeli Ikarbus 103 bio je u vlasništvu Autoprevoza Banja Luka. Jedno vrijeme je bio na gradskim linijama. Poslije je prebačen na liniju Banja Luka - Crkvena. Autobus je kasnije ofarban u crvenu boju i dugo godina je bio u funkciji. Na toj liniji je završio karijeru.
Zeleni zglobni autobus je od Bočac Tursa, linija 14 (Centar-Starčevica).
Centralova plavo-bijela Setra nije dugo vozila gradske linije. Na fotografiji je na liniji 14A. Nešto mu nije bilo uredno sa zadnjim amortizerima i na svakoj neravnini zadnji kraj je "poskakivao".
Žuti Centralov Saurer kod Škorpiona je na liniji 17A. 17A je više puta mijenjala trasu. Išla je sa Paprikovca preko centra, dalje je pratila liniju 14 do Rebrovca pa nastavljala ravno istočnim tranzitom (nije se penjala na Starčevicu) do sadašnjeg Euro Benza pa kod Škorpiona skretala ka Obilićevu i okretala se u Krfskoj ulici. A druga trasa je bila da se penje na Starčevicu.
Mimo informacija o busevima sa fotki, dobio sam i ove:
Citat:Narandžasti zglobnjak Gräf & Stift je najvjerovatnije Bočac turs. Sjećam se tog autobusa, ako se ne varam bio je na tadašnjoj liniji 6 (Paprikovac-Centar-Autobuska stanica). Bio je i zglobni O305 (model 1985.) takođe na liniji 6, ima fotka na ovom linku Produženi ugovori o javnom prevozu putnika u Banjoj Luci - Akta.ba Vijesti.
Inače, garaža Bočac tursa, kada je firma osnovana, je bila pod Starčevicom, na mjestu gdje je sada Euro Benz i zgrada iza pumpe.
Da, devedesetih je svega bilo, čak je Autoprevoz imao i jedan trolejbus koji je prepravljen u autobus (svijetlo sive boje ako se dobro sjećam), zatim je bilo par zglobnih koji su prepravljeni u solo autobuse (Bočac turs).
Iz ovoga se zaključuje da je čuveni narandžasti zglobnjak bio Gräf & Stift, vjerovatno ex Linz kao što je ovaj:
https://phototrans.eu/14,134037,0,Gr_f___Stift_GU280_M18_BG_421_521.html

Zna li neko kada su u Autoprevoz došli Liaz busevi, koji su dugo obaljvali prigradske i republičke linije i da li su došli novi ili polovni?