GP Banja Luka - Razno/Diskusije

Autor The_Dubster, 18 10, 2015, 21:29:08 POSLIJEPODNE

« natrag - naprijed »

1 Član i 6 Gosti pregledava ovu temu.

MAN NG 273 T4

Citat: The_Dubster  u Jučer u 15:55:40 POSLIJEPODNEkao neko ko se razumije u te stvari, bez fakture na domaću firmu se ne mogu dobiti nikakve tablice. Bar ne legalno, tako da...

a raspitajte se malo jel zna neko što su različite izvedbe?

Hvala za info, za registraciju, stvarno nisam upućen u materiju. Ovu izvedbu sa zatvorenim krajem vozila sam vidio i ranije na internetu, dok ovu drugu nisam. Autobus izgleda solidno mora se priznati.

Manas

Lijevi autobus 2024. godište,  desni 2023.

Lijevi AU FA-578 nije samo "druga serija" istog autobusa. To je kineska CRRC TEG6125EUBEV01 platforma koju je Ikarus plasirao kao 120e V4. Ima drugačiju konstrukciju karoserije, zadnjeg poklopca, svjetala i rasporeda elemenata.
Desni AO FK-860 je Ikarus 120e V3 iz 2023., na kojem je kasnije ugrađen dio dizajna V4 — evidencija izričito navodi da od 2025. ima prednje čelo prema V4.

I još jedna zanimljivost: lijevi autobus je prije Banje Luke već prošao kroz Poljsku i najmanje četiri njemačka područja na testiranjima, dok je desni obilazio uglavnom Češku.

To objašnjava zašto su završili zajedno u Banjoj Luci — dva demonstraciona/testna primjerka različite konstrukcije dovedena su da ih se uporedi u stvarnim uslovima.

Odgovor sa ChatGPT

Busbl

Ovaj sa reklamom što je kod Bočca je vec dobio naše tablice i juče izašao na liniju dok se ovaj drugi (Pavlovićev) jos registruje.
Taj kod Bočca je stigao 7 dana prije Pavlovićevog.
Priča se da nakon Banjaluke idu u Sloveniju na testiranje.
Pavlovićev na satu ima 50000 i sklopljen je u kini dok je ovaj drugi sklapan u Mađarskoj.
To je to što znam :grin:

MAN NG 273 T4

A Ikarus je bio na koljenima, a onda su došli kinezi tj. CRRC i ponudili rješenje, električni autobusi na njihovoj platformi, a koliko znam Yutong je sklopio ugovor sa Ikarusom za platformu za trolejbuse za evropsko tržište. Kao što se priča već godinama, kinezi ulaze na tržište sa drugom značkom, ali de facto svojim proizvodima i ono što svi svjedočimo, preuzima primat u velikom broju država. Dobili su tender u Hrvatskoj za Higer midibus, u Srbiji za Bg i Expo, izgledno Ikarus-CRRC za BL, a ostatku Evrope da ne govorim gdje su električna vozila sve u većem broju prisutna (kineske proizvodnje sve češće)

The_Dubster

Citat: Busbl  u Jučer u 20:59:49 POSLIJEPODNEOvaj sa reklamom što je kod Bočca je vec dobio naše tablice i juče izašao na liniju dok se ovaj drugi (Pavlovićev) jos registruje.
E baš me zanima na koju foru su dobili tablice, s obzirom da naš zakon ne prepoznaje demo vozila, testna vozila i slična vozila koja dolaze u BiH u te svrhe i da im se mogu izdati nekakve tablice...

Citat: MAN NG 273 T4  u Jučer u 21:38:30 POSLIJEPODNEKao što se priča već godinama, kinezi ulaze na tržište sa drugom značkom, ali de facto svojim proizvodima i ono što svi svjedočimo, preuzima primat u velikom broju država. 
Jako dobar plan i koji djeluje. Međutim, istovremeno koliko god donijeli dobrog mislim da treba i da se zamislimo nad sudbinom klasičnih evropskih proizvođača... Skoro smo pisali da su oni pisali EU jer smatraju da nije korektno da iz njihovih fondova tendere dobijaju kineski proizvođači, gdje se guši eu proizvodnja i radnja mjesta.

I još nešto za lagano čitanje:
Veliki plan Banje Luke: 100 električnih autobusa i četiri "tramvaja", ali čijim novcem? - Akta.ba Vijesti

Stefan_Rudic

I ja sam juče u 5 ujutru vidio Bočcov Ikarus na Zapadnom tranzitu kako polazi na liniju.
Evo videa snimljenog na dan promocije: https://youtu.be/rzlWhCWbOQs

Triangle